سه شنبه ٠٢ خرداد ١٣٩٦ - 
1 2 3 4
 
منو اصلی
صفحه اصلي > دانستنیها > بهداشتی > دهان و دندان 
 
 

 

چرا دندان های شیری را باید حفظ کرد؟ مگر دندان های شیری نمی افتند؟ پس چه نیازی به درمان آنهاست؟

 

 

متأسفانه یک باور نادرست در بین عموم مردم وجود دارد که چون دندان های شیری موقتی هستند و در نهایت خواهند افتاد، بنابراین اگر دچار پوسیدگی، درد یا آبسه شدند، نیازی به نگهداری آنها از طریق انجام درمان ترمیم یا عصب کشی دندان نیست. بر خلاف این تصور، دندان های شیری بدلایل مختلف اهّمیت بسیاری دارند. دندان های شیری نقش مهمی در جویدن غذا، کسب مهارت تکلم و نیز زیبایی چهره و اعتماد بنفس کودک دارند. همچنین این دندان ها به عنوان یک فضانگهدارنده طبیعی برای دندان های دائمی زیرین خود عمل می کنند یعنی حضور آن ها به دندان های دائمی کمک می کند که در زمان مناسب و در محل صحیح خود رویش پیدا کنند.کشیدن یا از دست دادن زودهنگام دندان های شیری، می تواند باعث  کوچک شدن طول قوس فکی و بنابراین نامرتب شدن دندان های دائمی که چندسال بعد رویش می یابند، شود. این موضوع به احتمال زیاد سبب می شود کودک در آینده نیاز به درمانهای پیچیده و پرهزینه ارتودنسی و جراحی فک برای اصلاح این مشکلات پیدا کند. بنابراین با توجه به اهمیت دندان های شیری باید این دندان ها تا سنی که به طور طبیعی می افتند، حفظ شوند.   

 

ملاقات‌های منظم دندانپزشكی از ابتدای رویش دندان‌های شیری كودك و رعایت بهداشت دهان و دندان ضروری است. با رویش اولین دندان

دائمی یعنی دندان آسیای اول یا دندان 6، حتی باید مراقبت بیشتری از دندان‌ها صورت گیرد. این دندان بلافاصله بعد از آخرین دندان شیری

و در سن حدود شش سالگی رویش می‌یابد و بیشترین احتمال ابتلا به پوسیدگی را دارد.

از مواردی كه برای پیشگیری از پوسیدگی برای این دندان انجام می‌گیرد فیشور سیلانت می‌باشد. در این روش با یك لایه نازك از مواد

همرنگ دندان شیارهای عمیق سطح دندان پوشانده می‌شود و در نتیجه از تكثیر باكتری‌های پوسیدگی‌زا در شیار‌های دندان جلوگیری

می‌كند. از روش‌های دیگر پیشگیری از پوسیدگی دندان فلوراید درمانی می‌باشد

 


                                                                    *        *        *

 

دخانیات و بیماریهای دهان و دندان

دخانیات یکی از علل اصلی ابتلا به بیماری‌های دهان و دندان – و به خصوص پوسیدگی دندانی- است. سموم موجود در دود سیگار باعث بد رنگ شدن دندان‌ها، بيماري‌هاي لثه، لقي دندان‌ها و در موارد حاد منجر به سرطان دهان مي‌شود. همچنین به دنبال مصرف دخانیات، بزاق ترشح شده در دهان کاهش می‌یابد.

دود ناشي از سيگار، قليان، پيپ و جويدن تنباكو سبب بروز زخم، پررنگ شدن و كاهش ارتفاع لثه و تغيير رنگ دندان‌ها مي‌شود. استعمال دخانيات باعث سرعت در رشد پلاك‌هاي ميكروبي دندانها مي‌شود و به‌علت مسكن بودن، عاملي درپيشرفت پوسيدگي‌هاي دندان به‌شمار مي‌آيد. از دست رفتن زيبايي دندانها، بوي بد دهان، تغيير رنگ دندانها وتشكيل پلاكهاي ميكروبي در دهان را می‌توان به عنوان مشكلات اجتماعي -بهداشتي ناشي از مصرف دخانيات نام برد. به دنبال مصرف سيگار ميزان ترشح بزاق كاهش مي يابد. از آنجا كه بزاق نقش كليدي در شستشوي دندان ها و جلوگيري از پوسيدگي دارد با كاهش ترشح آن ريسك پوسيدگي در دهان فرد افزايش مي يابد. اين مساله در مورد اطرافيان فرد مصرف كننده نيز صدق مي كند و به خصوص مي تواند باعث افزايش پوسيدگي دندان هاي كودكان شود.
سیگار علاوه بر تاثیرات بسیاری که بر سقف دهان که محل دود سیگار است می گذارد و روی دندانها هم آثار مخرب دارد. پوسیدگی دندان، جمع شدن جرم روی دندانها و بیماریهای لثه به میزان زیادی ناشی از رژیم های غذایی حاوی مواد قندی زیاد و عدم رعایت بهداشت کامل دهان و دندان است، ولی بیماریهای لثه و بافتهای لثه اطراف دندان در افراد سیگاری به مراتب جدی تر از افراد غیر سیگاری است.
مصرف انواع دخانيات باعث نفوذ مواد حاصل از سوختن تنباكو به ساختار ميناي دندان شده و رنگ دندان را تغيير مي دهد. بنابراين یکی از عوارض مصرف دخانیات زنگ گرفتگی دندانهاست که به علت نیکوتین موجود در آن می باشد. در کوتاه مدت دندانها به رنگ زرد در می آیند و در مصرف طولانی مدت آن دندانها تقریباً قهوه ای رنگ می شوند.

*        *        *

علت بوی بد دهان چيست؟

علل متعددی موجب ايجاد بوی نامطبوی دهان مي شوند که بطور عمده بر دو دسته اند:

الف) علل دهاني

ب) علل خارج دهاني

  الف-علل دهاني بوی بد دهان :
 عدم رعايت بهداشت دهان و دندان:مسواک نزدن و عدم رعايت بهداشت اصلي ترين علت ايجاد بوی بد دهان است. خرده های غذا در بين دندانها فاسد و بدبو مي گردند و ايجاد بوی نامطبوع مي نمايد.

جرم و ضايعات بافت نگهدارنده دندان:هر چند ظاهرا جرم نبايد بويي داشته باشد ولي اين رسوبات محل مناسبي برای لانه گزيني و سبب پرورش ميکروبها و تکثير آنها مي باشندو بدين سبب عامل عمده ای در جهت ايجاد بد بويي دهان محسوب مي شوند.

دندانهاي پوسيده و عفوني: به علت پوسيدگي حفره‌هايي در دندان ايجاد مي‌شود كه خرده‌هاي غذايي را در خود جاي مي‌دهند و محيط مناسبي جهت تكثير ميكروبها ايجاد مي‌كنند كه سبب متعفن شدن خرده‌هاي غذايي در اين پوسيدگيها مي‌شوند.
 ناهنجاريهاي دنداني: ناهنجاري و بدقرار گرفتن دندانها باعث مي‌شود كه دندانها از دسترس مسواك دور باشند و فشار غذا خوردن هم نتواند به طور طبيعي آن نواحي را تميز كند كه اين امر باعث بدبويي دهان مي‌گردد.
 درمانهاي نادرست دندانپزشكي: اگر ترميم و پر كردن دندانها به گونه‌اي مناسب انجام نشده باشد باعث ايجاد گير غذايي و باقي ماندن خرده‌هاي غذا و بدبويي دهان مي‌گردد.
  ب- علل خارج دهاني عبارتند از:
   بيماريهاي گوارشي ،اختلالات و تغييرات هورموني ،عفونت در راههاي هوايي ،استعمال دخانيات ،تنفس از طريق دهان و گرسنگي از عوامل ايجاد كننده بوي بد دهان ميتواند باشد كه برحسب مورد بايد به متخصص مربوطه مراجعه نمود.

 

 

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی
شهید بهشــتی
آدرس : تهران - بزرگراه شهید چمران خیابان یــمن - خیابان شهید اعــرابی جنب بیمارستان آیت الله طالقانی

تلفن : 23871 - 021
پست الکترونیک : info@sbmu.ac.ir
 
 
© تمامی حقوق این سایت متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی شهید بهشتی می باشد.